Είσφρυση όνυχος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα με τα εξαρτήματα της (τρίχες, νύχια, σμηγματογόνους αδένες, ιδρωτοποιούς αδένες), το χόριο (αποτελείται από κολλαγόνο, στηρίζει την επιδερμίδα και περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα) και το υποδόριο λίπος. Το δέρμα είναι αμυντικός μηχανισμός καθώς αποτρέπει την είσοδο μικροοργανισμών, προστατεύει από χημικές ουσίες και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (μέσω της μελανίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος). Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Είσφρυση όνυχος ή αλλιώς ονυχοκρύπτωση, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το νύχι αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα του δακτύλου, με αποτέλεσμα φλεγμονή και έντονο πόνο στην περιοχή.

Στην πορεία της νόσου αναπτύσσεται αντιδραστικά επιπλέον ιστός και συχνά πυορροεί (αποβολή κίτρινου υγρού ή πύου).

Εμφανίζεται κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και χωρίς θεραπεία μπορεί να επιμολυνθεί και να εξελιχθεί σε απόστημα.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται το λάθος κόψιμο των νυχιών (πολύ κοντά, με στρογγυλεμένες άκρες), τα στενά παπούτσια, τραυματισμοί, ονυχομυκητίαση.

Για τη θεραπεία υπάρχουν συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης της ονυχοκρύπτωσης, όπως ζεστά ποδόλουτρα, αντιφλεγμονώδη, χρήση βαμβακιού για την ανύψωση του νυχιού, ωστόσο συχνά η πάθηση υποτροπιάζει. Η χειρουργική θεραπεία έχει τις περισσότερες φορές άμεσα και άριστα αποτελέσματα, με χαμηλά ποσοστά υποτροπής.

Χειρουργική θεραπεία είσφρυσης όνυχος

  • Πρόκειται για επέμβαση μικρής διάρκειας (~30’), υπό τοπική αναισθησία.
  • Το βλαμμένο νύχι αφαιρείται και τοποθετείται περίδεση στο δάχτυλο.
  • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.