Καρκίνος στομάχου

Ο πεπτικός ή γαστρεντερικός σωλήνας είναι η ομάδα των οργάνων που ρόλο έχουν την πρόσληψη και επεξεργασία των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων της πέψης.

Αποτελείται από :

 • Την στοματική κοιλότητα, όπου γίνεται η πρόσληψη και πρώτη επεξεργασία της τροφής. Κατά τη μάσηση, η τροφή αναμειγνύεται με σάλιο και μορφοποιείται σε βλωμό κατάλληλο προς κατάποση.
 •  Τον οισοφάγο, ο οποίος είναι ένας κοίλος μυϊκός σωλήνας μήκους περίπου 30εκ, που εξυπηρετεί την δίοδο της τροφής στο στομάχι. Ο οισοφάγος, εκτός από τον ρόλο του στην προώθηση της τροφής, παίζει σημαντικό ρόλο και στον αντι-παλινδρομικό μηχανισμό, στην αποτροπή δηλαδή της παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών ή/και των τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο.
 • Τον στόμαχο, όπου διέρχεται η τροφή μετά τον οισοφάγο, όπου και αποθηκεύεται μέχρι να επεξεργαστεί. Ο στόμαχος διασπά την τροφή μηχανικά και χημικά (με την έκκριση υδροχλωρικού οξέως), ώσπου να γίνει σχεδόν υγρή. Στον στόμαχο πραγματοποιείται η αρχική πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και η απορρόφηση κάποιων σημαντικών συστατικών.
 • Το λεπτό και παχύ έντερο. Μετά τον στόμαχο η τροφή περνάει από το δωδεκαδάκτυλο και διασπάται περαιτέρω από τα χολικά και παγκρεατικά υγρά και φτάνει στο λεπτό έντερο (κοίλος σωλήνας μήκους περίπου 3 μέτρων), όπου πραγματοποιείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ό,τι δεν απορροφάται καταλήγει στο παχύ έντερο (τυφλό/ανιόν/εγκάρσιο/κατιόν/σιγμοειδές κόλον, ορθό), όπου γίνεται η απορρόφηση υγρών (κυρίως του νερού), με αποτέλεσμα τη στερεοποίηση και δημιουργία των κοπράνων, τα οποία συσσωρεύονται στο ορθό και τελικά δια του πρωκτού αποβάλλονται.

 

Ο καρκίνος στομάχου ή γαστρικός καρκίνος, είναι ο 11ος σε συχνότητα καρκίνος στη χώρα μας. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 55 ετών και πλήττει τους άνδρες σε διπλάσια συχνότητα απ’ ότι στις γυναίκες.

Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου αποτελούν

 • το κάπνισμα
 • η κατανάλωση αλκοόλ
 • η κληρονομικότητα
 • η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori)
 • η ομάδα αίματος Α
 • τα καπνιστά και παστά τρόφιμα

 

Κλινικά, ο καρκίνος του στομάχου γίνεται συμπτωματικός σε προχωρημένο στάδιο και οι εκδηλώσεις του περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα βάρους και άλγους στο επιγάστριο
 • δυσπεψία
 • ανορεξία
 • απέχθεια στο κρέας
 • απώλεια βάρους
 • αδυναμία, καταβολή
 • κακοσμία στόματος
 • αιματέμεση (εμετός με αίμα)
 • μέλαινες κενώσεις (μαύρα κόπρανα)

 

Η διάγνωση τίθεται με τη γαστροσκόπηση, ενώ πληροφορίες για την έκταση και το στάδιο της νόσου λαμβάνονται με την αξονική τομογραφία (CT), τη μαγνητική τομογραφία (MRI)  και το PET-CT.

Η αντιμετώπιση του γαστρικού καρκίνου εξαρτάται από την εντόπιση, την έκταση και το στάδιο της νόσου.

Έτσι, σε εξαιρέσιμη νόσο, η θεραπεία είναι πρωτίστως η χειρουργική αφαίρεση του όγκου (γαστρεκτομή) επί υγιών ορίων, με συνεξαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής (λεμφαδενικός καθαρισμός). 

 

Γαστρεκτομή

Αναλόγως με τη θέση του όγκου, εκτελείται ολική γαστρεκτομή (αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου) εάν η βλάβη εντοπίζεται στο ανώτερο ή μέσο τμήμα του στομάχου ή υφολική γαστρεκτομή (αφαίρεση τμήματος του στομάχου), όταν η βλάβη εντοπίζεται στο περιφερικό τμήμα του στομάχου.

Ακολουθεί η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού σωλήνα, με την ένωση του οισοφάγου με το λεπτό έντερο (ολική γαστρεκτομή) ή του στομάχου με το λεπτό έντερο (υφολική γαστρεκτομή). 

Το χειρουργείο πραγματοποιείται με ανοικτή ή ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική, ρομποτική)  προσπέλαση, αναλόγως με τη βαρύτητα της νόσου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς, υπό γενική αναισθησία.

Στην ανοικτή γαστρεκτομή η είσοδος στην περιτοναϊκή κοιλότητα γίνεται μέσω μέσης τομής, που εκτείνεται από το κάτω όριο του στέρνου (ξιφοειδής απόφυση) έως και τον ομφαλό.

Στην ελάχιστα επεμβατική γαστρεκτομή, η προσπέλαση στην περιτοναϊκή κοιλότητα πραγματοποιείται μέσω 4-5 μικρών τομών (0,5-1εκ), διαμέσου των οποίων εισάγονται η λαπαροσκοπική κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Η γαστρεκτομή είναι μια βαρεία επέμβαση και απαιτείται συνήθως μετεγχειρητική νοσηλεία 4-7 ημερών.

Ωστόσο εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Enhanced Recovery After Surgery – ERAS), με  στόχο την άμεση κινητοποίηση των ασθενών και επάνοδό τους στην φυσιολογική τους καθημερινότητα μετά από περίοδο 4 εβδομάδων αποθεραπείας.

Μετεγχειρητικά, η αντιμετώπιση του γαστρικού καρκίνου συμπληρώνεται με ογκολογική παρακολούθηση και χημειοθεραπεία.

Επί τοπικά μη-εξαιρέσιμης νόσου εφαρμόζεται νέο-επικουρική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, με στόχο την υποσταδιοποίηση της νόσου και μετατροπής της σε εξαιρέσιμη. Επιπλέον, σε μη-εξαιρέσιμη νόσο, λόγω προχωρημένου σταδίου της νόσου, χρησιμοποιείται  ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για την μείωση και έλεγχο των συμπτωμάτων, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τέλος, σε προχωρημένα στάδια της νόσου, όπου εμφανίζεται απόφραξη του πεπτικού σωλήνα (από τον όγκο), αιμορραγία ή διάτρηση στομάχου εκτελούνται παρηγορητικές  χειρουργικές επεμβάσεις, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.