Λίπωμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα με τα εξαρτήματα της (τρίχες, νύχια, σμηγματογόνους αδένες, ιδρωτοποιούς αδένες), το χόριο (αποτελείται από κολλαγόνο, στηρίζει την επιδερμίδα και περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα) και το υποδόριο λίπος. Το δέρμα είναι αμυντικός μηχανισμός καθώς αποτρέπει την είσοδο μικροοργανισμών, προστατεύει από χημικές ουσίες και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (μέσω της μελανίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος). Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται από συναθροίσεις λιποκυττάρων.

Συνήθως αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα, στον υποδόριο λιπώδη ιστό, με συνηθέστερες εντοπίσεις τους ώμους, τον αυχένα, τον θώρακα και την πλάτη.  Τα λιπώματα συνήθως εμφανίζονται μετά την 3η δεκαετία, έχουν αργή ανάπτυξη και φτάνουν σε μέγεθος έως τα 5εκ συνήθως, μπορεί όμως και να φτάσουν διαστάσεις και >10εκ.

Η αιτιολογία ανάπτυξης των λιπωμάτων δεν είναι ακριβώς γνωστή, ωστόσο αναφέρεται γενετική προδιάθεση, ενώ παρουσία πολλαπλών λιπωμάτων αποτελεί εκδήλωση γενετικών συνδρόμων, όπως η λιπωμάτωση, το σύνδρομο Gardner, το σύνδρομο Cowden, η νόσος Madelung.

Τα λιπώματα είναι μαλακής σύστασης, ευκίνητα και ανώδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όταν αυξάνουν ιδιαίτερα σε μέγεθος ή εάν πιέζουν άλλες γειτονικές δομές, πχ νεύρα ή μύες.

Η διάγνωση του λιπώματος τίθεται με την κλινική εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα  (U/S) ή Μαγνητική Τομογραφία (MRI), προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος και τη σχέση τους με γειτονικές δομές.

Η θεραπεία των λιπωμάτων είναι η χειρουργική αφαίρεση .

Όπως προαναφέρθηκε, τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι και δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο, οπότε η χειρουργική αφαίρεση τους κρίνεται απαραίτητη μόνο εάν λόγω θέσης /μεγέθους προκαλούν συμπτώματα ή για αισθητικούς λόγους.

Χειρουργική αφαίρεση λιπωμάτων

  • Πρόκειται για επέμβαση μικρής διάρκειας (~30’), υπό τοπική αναισθησία.
  • Το λίπωμα αφαιρείται πλήρως με την κάψα του, ώστε να μην υποτροπιάσει  και το τραύμα συρράπτεται με ενδοδερμική ραφή (χωρίς εξωτερικά ράμματα).
  • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.