Ο πεπτικός ή γαστρεντερικός σωλήνας είναι η ομάδα των οργάνων που ρόλο έχουν την πρόσληψη και επεξεργασία των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων της πέψης.
Αποτελείται από :
Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του εντέρου, ενός υπολειμματικού κυλινδρικού οργάνου, που βρίσκεται στο τυφλό παχύ έντερο.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση της κοιλίας που απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.
Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής, σε ίση συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται αρχικά με πόνο γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος μετατοπίζεται δεξιά και χαμηλότερα (στο σημείο που ονομάζεται δεξιός λαγόνιος βόθρος) και επιδεινώνεται με τις κινήσεις. Σταθερό και παθογνωμονικό σύμπτωμα της νόσου είναι η ανορεξία. Μπορεί να συνυπάρχει ναυτία, έμετος, διάρροια και ήπια πυρετική κίνηση.
Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας τίθεται με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση.
Ο αιματολογικός έλεγχος αναδεικνύει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοκυττάρωση) και των δεικτών φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ). Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία κοιλίας, επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου.
Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να διενεργηθεί με ανοικτή ή ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (λαπαροσκοπικά). Στις μέρες μας η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της νόσου.
Κατά την ανοικτή τεχνική πραγματοποιείται τομή 5-7εκ στην δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα και είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα, απ’ όπου αναγνωρίζεται και αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση. (φ41 δίπλα)
Κατά την λαπαροσκοπική προσπέλαση