Σπίλοι

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα με τα εξαρτήματα της (τρίχες, νύχια, σμηγματογόνους αδένες, ιδρωτοποιούς αδένες), το χόριο (αποτελείται από κολλαγόνο, στηρίζει την επιδερμίδα και περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα) και το υποδόριο λίπος. Το δέρμα είναι αμυντικός μηχανισμός καθώς αποτρέπει την είσοδο μικροοργανισμών, προστατεύει από χημικές ουσίες και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (μέσω της μελανίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος). Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Σπίλος είναι η επιστημονική ονομασία της ελιάς του δέρματος.

Οι σπίλοι αποτελούν συναθροίσεις μελανοκυττάρων και φυσιολογικά ένας άνθρωπος μπορεί να έχει 10-40 σπίλους. Οι σπίλοι μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής αλλά οι περισσότεροι αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο.

Οι περισσότεροι σπίλοι είναι αθώοι, ωστόσο κάποιοι μπορεί να εξελιχθούν σε κάποιο από τους τύπους καρκίνου του δέρματος (βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, μελάνωμα).

Για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, η αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο και ο τακτικός έλεγχος από δερματολόγο.

Θεραπεία 

Η θεραπεία των σπίλων είναι η χειρουργική αφαίρεση.

Χειρουργική αφαίρεση χρειάζονται οι σπίλοι που αλλάζουν μέγεθος, χρώμα και σχήμα και έπειτα από εκτίμησή τους από δερματολόγο. Καλοήθεις σπίλοι που βρίσκονται σε σημεία που ενοχλούν , τρίβονται από είδη ρουχισμού ή για αισθητικούς λόγους, μπορούν επίσης να αφαιρεθούν.

Χειρουργική αφαίρεση σπίλων

  • Πρόκειται για επέμβαση μικρής διάρκειας (~30’), υπό τοπική αναισθησία.
  • Η βλάβη αφαιρείται σε υγιή όρια και το τραύμα συρράπτεται με ενδοδερμική ραφή (χωρίς εξωτερικά ράμματα).
  • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.