Χολολιθίαση

Το χοληφόρο δέντρο είναι ένα δίκτυο μέσα στο οποίο ρέει η χολή.

Η χολή είναι ένα παχύρρευστο καφεπράσινο μέχρι πρασινοκίτρινο υγρό, που παράγεται και εκκρίνεται από τα ηπατικά κύτταρα, και μέσω του χοληφόρου πόρου μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο.

Η ημερήσια παραγωγή χολής κυμαίνεται μεταξύ 500-1000ml.

Η χολή διευκολύνει την απορρόφηση και πέψη των λιπών στο έντερο αφενός και αφετέρου την αποβολή άχρηστων οργανικών στερεών ουσιών, όπως η χολερυθρίνη (προϊόν αποδόμησης των ερυθρών κυττάρων), τα χολικά άλατα και η χοληστερόλη.

Μετά την απέκκρισή της από το ήπαρ, αποθηκεύεται σε μικρή αποθήκη, τη χοληδόχο κύστη και από εκεί απεκκρίνεται στον πεπτικό σωλήνα μετά από τα γεύματα, μέσω του δικτύου των χοληφόρων.
Το χοληφόρο δέντρο αποτελείται από τα ενδοηπατικά (κοινός ηπατικός πόρος, Δεξιός και αριστερός ηπατικός πόρος) και τα εξωηπατικά χοληφόρα (χοληδόχος και κυστικός πόρος).

Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει παρουσία χολολίθων στη χοληδόχο κύστη.

Η συγκέντρωση στερεών ουσιών στη χολή, εντός της χοληδόχου κύστης, οδηγεί στον σχηματισμό κρυστάλλων και τελικά λίθων. Η χολική λάσπη εντός της χοληδόχου κύστης είναι ένα μείγμα κρυστάλλων και βλέννας και παρατηρείται κυρίως μετά από περιόδους νηστείας. Δεν είναι λίθοι καθ’ αυτού, ωστόσο  μπορεί να δώσει συμπτωματολογία στην περιοχή.

Η χολολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση, καθώς εκτιμάται ότι 20% των ενηλίκων ηλικίας >40 ετών και 30% >70 ετών, πάσχουν από χολολιθίαση.

  Παράγοντες κινδύνου είναι

  • η κληρονομικότητα
  • η παχυσαρκία
  • η λήψη οιστρογόνων
  • οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα, συγκριτικά με τους άνδρες.

 

Όταν οι λίθοι προκαλούν μηχανική βλάβη στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης ή αποφράττουν σε κάποιο σημείο το χοληφόρο δέντρο, τότε εμφανίζεται η συμπτωματολογία της πάθησης και περιλαμβάνει πόνο στο επιγάστριο / δεξιό άνω τμήμα τις κοιλιάς / πλάτη, ναυτία, εμετούς και δυσπεψία.

Βαρύτερη κλινική εικόνα έχουν οι επιπλοκές της χολολιθίασης, οι οποίες συνήθως απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και είναι :

  • Ο κολικός χοληφόρων : Είναι το κυρίως σύμπτωμα των ασθενών με χολολιθίαση και προκαλείται από παροδική απόφραξη του κυστικού πόρου από λίθο. Τυπικά εμφανίζεται με πόνο στην άνω κοιλιά, με συνοδό δυσπεψία. Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται στην δεξιά ωμοπλάτη ή στον δεξιό ώμο, έχει συνήθως 1-2 ώρες διάρκεια και αντιμετωπίζεται με σπασμολυτική αγωγή.
  • Οξεία χολοκυστίτιδα : Είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και προκαλείται από απόφραξη του κυστικού πόρου. Είναι μια από τις συχνότερες επείγουσες καταστάσεις της γενικής χειρουργικής και απαιτεί νοσηλεία. Προκαλεί έντονο πόνο στην δεξιά άνω κοιλιά, +/- πυρετό και χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
  • Χοληδοχολιθίαση : Προκαλείται από απόφραξη του χοληδόχου πόρου από λίθο και εκδηλώνεται με ίκτερο (κίτρινη χροιά του δέρματος), πόνο και πυρετό. Απαιτεί νοσηλεία και η θεραπεία της είναι η Ενδοσκοπική Ανάστροφη ΧολαγγειοΠαγκρεατογραφία (ERCP), μια διαδικασία που μοιάζει με γαστροσκόπηση και κατά την οποία, μέσω ενδοσκοπίου σκιαγραφείται το χοληφόρο δέντρο, αναγνωρίζεται και απομακρύνεται ο λίθος.
  • Οξεία παγκρεατίτιδα : Προκαλείται από τραυματισμό του παγκρέατος κατά την δίοδο του στο χοληφόρο δέντρο. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην άνω κοιλιά που αντανακλάται συχνά στην πλάτη και πολλαπλούς εμέτους. Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί νοσηλεία και η οποία χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

 

Η διάγνωση της χολολιθίασης τίθεται με υπερηχογράφημα (U/S) άνω κοιλίας, εξέταση με την μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανίχνευση χολολίθων. Επί επιπλοκών της χολολιθίασης μπορεί να διενεργηθεί Αξονική τομογραφία (CT), (Μαγνητική Τομογραφία/Μαγνητική Χολαγγειοπαγκρεατογραφία(MRI/MRCP), Ενδοσκοπικό Υπερηχο-γράφημα (EUS). Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης διενέργειας U/S στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up), τίθεται τυχαία η διάγνωση της χολολιθίασης σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Σε αυτήν την κατηγορία ασθενών, η χολοκυστεκτομή κρίνεται απαραίτητη σε ασθενείς με προσδόκιμο > 20 έτη, διάμετρο λίθου <3χιλ ή >2εκ, πολλαπλούς ακτινοσκιερούς λίθους, συνύπαρξη πολυπόδων, σε ασθενείς πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, επί επικείμενης βαριατρικής επέμβασης ή κολεκτομής.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ θεραπεία της χολιθίασης είναι η χειρουργική επέμβαση (χολοκυστεκτομή) και είναι απαραίτητη σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα.

 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση αυτή, που είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής, στις μέρες διενεργείται με Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο και συγκεκριμένα Λαπαροσκοπικά, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Μέσω 4 οπών στο κοιλιακό τοίχωμα, διαμέτρου 0,3-1,5εκ, τοποθετούνται λεπτά και μακριά λαπαροσκοπικά εργαλεία , με τα οποία εκτελεί ο Χειρουργός την χολοκυστεκτομή.

  • Είναι ένα χειρουργείο διάρκειας περίπου 2 ωρών.
  • Γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία 1 ημέρας.
  • Μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται και σιτίζεται άμεσα και μπορεί να επανέλθει ταχύτατα στην καθημερινότητα του.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.